17. huhti, 2015

Ilmastonmuutostalkoot – Suomi kuntoon yhdessä

Suomen tulee olla johtava ilmastomuutoksen kehittäjä ja tekijä. Se lähtee ratkaisukeskeisestä tavoitteista pysäyttää ilmastonmuutos. Uusiutuvien polttoaineiden käyttöä pitää lisätä verotuksen painopistettä muuttamalla ja normeja purkamalla.

On taattava, että kun suunnitellaan ilmastonmuutoksen toimenpiteitä Suomessa, ne ovat reilut ja huomioivat kaikkein heikompiosaistenkin tarpeet. Mukaan on saatava ihmiset, joihin ilmatonmuutos eniten vaikuttaa, on kunnioitettava oikeutta olla mukana päätöksentekoprosessissa ja Suomi voi hyvin olla esimerkki maa muille.

Suomen talous on energiaintensiivinen eli Suomessa kulutetaan paljon energiaa suhteessa kansantalouden kokoon nähden. Energiatuotannon päästöjä voidaan vähentää mm. energiaa runsaasti vievien tuotteiden kulutusta vähentämällä, lisäämällä vähäpäästöisiä tai päästöttömiä energialähteitä. Turussa on aloitettu  vuoden 2015 alussa selvitys- ja kehitystyö, joka tähtää jätteiden hyötykäyttöä koskevaan kiertotalousratkaisuun. Turun tavoitteena on olla hiilineutraali ja jätteetön kaupunki vuoteen 2040 mennessä. Turun kaltaiset esimerkit luovat mahdollisuuden olla vihreän talouden edelläkävijänä myös kansainvälisesti ja näin Turku on haastamassa jopa Kööpenhaminaa, Tukholmaa ja Vancouveria, joita pidetään esimerkillisinä kaupunkeina. Tällä hetkellä Turun alueen energiasta kolmannes tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä jo nyt  ja yli puolet vuonna 2020. Turku tekee yhteistyötä Sitran kanssa ja aikoo kehittää kokonaan uusiutuvilla toimivaa älykästä energiajärjestelmää,, joka tulee hyödyntämään myös Turun alueen taloutta ja innovaatiotoimintaa. Talous, työllisyys ja innovaatiot ovat yksi yhteistyön tärkeimmistä tavoitteista.

Kiertotalouden mahdollisuudet ovat Suomessa valtaisat, Sitra on arvioinut että vuotuinen potentiaali Suomen kansantaloudelle on noin 1,5-2,5 miljardia euroa. Kiertotalous haastaa yrityksiä kehittämään liiketoimintamalleja, joiden painopiste on palveluissa. Esimerkkinä yhdysvaltalainen Rent the Runway –vaatevuokraamo tarjoaa naistenvaatteita kiinteää kuukausimaksua vastaan. Palvelun avulla voi vaatekaappia uudistaa ostamatta uusia vaatteita. Asiakkaan kyllästyttyä vaatteeseen se menee seuraavalle asiakkaalle. Tällainen  voisi hyvin sopia myös sisustamiseen, kun huonekalut alkavat kyllästyttää ne voitaisiin lainata eikä aina ostaa omaksi.

Pirita Ihamäki, eduskuntavaaliehdokas, Pori