25. helmi, 2015

Koulutusviennistä kasvua Satakuntaan

Julkaistu Satakunnan Kansassa 25.2.2015.

Suomen koulutusjärjestelmämme kuuluu maailman parhaimpiin, miksi siis emme kehittäisi konsepteja koulutusvientiin. Koulutusvienti on ongelmanratkaisukeskeistä myyntityötä. Työ on pitkäjänteistä luottamuksella aikaansaatua kehittämistyötä. Suomalaista sairaanhoitokoulutusta viedään Arabiemiraatteihin. Kyseistä koulutusta on ollut kehittämässä suomalaiset terveysalan yritykset ja kaksi ammattikorkeakoulua. 

Suomella on mahdollisuus olla kärkimaana mm. peliteollisuudessa ja sen myötä myös pelialan koulutuksen vientiin pitää resursoida. Satakunta on tapahtumien kaupunki: Porin Jazz, Suomi Areena, Porispere ja paljon muita pienempiä tapahtumia. Meidän tulisikin nähdä tapahtumatuotannon koulutuksen kehittämisen ja koulutusviennin  yhtenä kärkenä Satakunnassa. Porissa järjestetään Aalto Yliopiston ja Turun Yliopiston toimesta Pori Jazz for Professional -koulutusta tapahtumatuotannon ammattilaisille. Tällaisia koulutusvientiin suunnattuja koulutuksia pitäisi keskittää myös Satakuntaan yhdessä yrittäjien kanssa. Satakunta on yliopistokaupunki ja meillä tarjotaan koulutusvientiä Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Satakunnan Ammattikorkeakoulussa menestyksekkäästi.

Kuitenkin meidän politiikkojen on myös muistettava Satakunnan muuttuessa edesauttaa koulutusviennin pitkäjänteistä kehittämistä ja laitettava myös itsemme likoon. Koulutusvienti eri aloilla voi nousta Satakunnassa yhdeksi kärkituotteeksi vientiteollisuuteen.