Geokätköilyä

Valokuvaaja Tuukka Erkkilä. Geokätköily kurssi 2006 Paasikivi-Opistolla.

Geokätköily on digitaalista aarteenetsintää, jossa hyödynnetään GSP-paikanninta tai älypuhelimien geokätköilysovelluksia etsittäessä kätköjä erilaisista ympäristöistä. Geokätköjä on ympäri maailmaa 180 eri maassa noin 2,5 miljoonaa. Geokätköilijöitä on reksiteröitynyt yli 10 miljoonaa Geocaching.com sivustolle. Geokätköily sopii kaikille niin liikunnasta ja kuntoilusta kiinnostuneille aktivisteille kuin urbaaneille geokätköilijöille kaupunkiympäristössä. Geokätköilyn virallisena sivustona toimii www.geocaching.com

 

 

 

Geokätköily - opinnäytetyöni

Valokuvaaja Visa Vehmanen, Pori tarinoihin perustuva geokäktöilykurssi vuonna 2013.

 

 

Olen tutkinut geokätköilyä vuodesta 2004 lähtien. Geokätköilyn olen määritellyt harrastukseksi, elämysten keräilyksi ja peliksi. Geokätköilyä on sovellettu opetukseen, matkailuun, TYKY-toimintaa, työhyvinvointiin ja Green Care toiminnassa kuntoutukseen. 

 

  

 

 

Geokätköilyyn liittyvää tutkimusta voit löytää Pirita Ihamäki academia.edu sivustolta https://utu.academia.edu/PiritaIhamaki

 

Olen hyödyntänyt geokätköilyssä (augmented reality) lisätyn todellisuuden teknologiaa. Ensin hyödynsin lisätyn todellisuuden teknologiaa väitöskirjani päälykannessa https://www.youtube.com/watch?v=3pF5VrC6V0o

 

Toisena kohteena on lisätyn todellisuuden teknologiaa hyödynnetty Sigrid-Secrets geokätkössä. Sigrid-Salaisuudet taide-elämyksinä geokätköillen on osa Vihervuosi 2016 ympäristötaidetapahtumaa. Taiteen edistämiskeskus, Porin kaupunki ja Elävä Pori –hanke järjestävät kesällä 2016 ympäristötaidenäyttelyn Kätketty taide Porin kansallisessa kaupunkipuistossa ja Sigrid – Secrets on osa tätä ympäristötaidenäyttelyä. Geokätköreitti mukailee Sigridin tarinaa, jossa on kuusi reaalimaailmassa olevaa ja geokätköihin sijoitettuja taideteosta, joista jokaisesta aukeaa itsenäinen virtuaalinen taideteos. Sigrid-Secrets tulee sijaitsemaan Porin kansallisessa kaupunkipuistossa ja on paikoillaan huhti-toukokuun aikana 2016.

 

 

Geokätköilyä - kursseja - TYKY-toimintaa ja luentoja

Valokuvaaja Pirita Ihamäki. Geokätkentä maantiedon osana-kurssi Nakkilan lukiossa GIS-paikkatietotapahtuma.

 

Pidän geokätköilystä luentoja - kursseja ja työhyvinvointi- ja tyky-toimintapäivä

Muutamia esimerkkejä löytyy täältä ja voimme yhdessä myös räätälöidä teille sopivia paketteja.

 

MENNEITÄ LUENTOJA, TOTEUTUKSIA JA TAPAHTUMIA: 

 

1.12.2004-31.1.2005 Geokätköily maantiedon osana -kurssi, Nakkilan lukiossa. Toteutimme Mervi Tommilan kanssa uuden maantiedon kurssin, jossa hyödynsimme GPS paikannusta maantiedon osana hyödyntäen geokätköilyä. Lisäksi järjestimme GIS-paikkatietopäivän koko koulun opiskelijoille.

4.-5-9.2005 Lodjaus Luontoliikunnan osana –kurssi, Länsi-Porin Lukio

1.9-31.10.2006 geokätkentä uusi urheilupeli ja virutaaliyhteisöt osana peliä -kurssi. Toimin opettajana Paasikivi-opistolla Turussa ja toteutimme GIS-paikkatietopäivän Paasikivi-opistolla sidosryhmille.

1.2-30.6.2007 Geokätköily maantiedon ja historian opetuksessa konseptin kehitys ja testaus. Toimin suunnittelijana Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmassa, jossakehitin geokätköily maantiedon ja historian opetuksessa -konseptin. Testasin ja toteutin konseptin yhteistyössä Ruosniemen ala-asteen 110 oppilaan kanssa. Lopputuotteena toteutettiin innovatiivinen opetusmenetelmä.    

15.7-15.9.2011 Outokummun kaivosalueelle, toteutimme Outokummun löytöretket geokätkösarjan. Toimin konseptisuunnittelijana Coppersky Oy:ssä, jossa toteutimme tiimimme kanssa Outokummun löytöretket Outokummun kaivosalueelle.

15.3.2013 GeoMobiilipeli ja innovaatio tekniikat seminaari järjestettiin Turun Yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman ja Heikki Nummelin Stratox Yrityspalvelut Oy:n kanssa yhteistyössä. Järjestimme matkailualan toimijoille innovaatio ja tuotekehityspäivän geokätköilyä hyödyntäen.

8.-23.4.2013 Turun Yliopistossa, Pori tarinoihin perustuva geokätköily-kurssi.Toimin Pori –tarinoihin perustuva geokätköilykurssin vetäjänä. Toteutimme Porin Salatut kauneudet geokätköilyreitin yhdessä opiskelijoiden, Mu Pori o kaunis –yhteisön ja Porin kaupunkisuunnittelun kanssa yhteistyössä. Hyödynsimme QR-koodeja ja tarinallisuutta geokätköilyreitillä.

28.9.2013 Avaa silmäs olet kaupunkipuistos -näyttely Luontotalo Arkissa näyttelyyn toteutimme Tiede menee museoo -tapahtumaan Porinoita ja tarinoita Porist geokätköilysarjan yhdessä Mu Pori o kaunis -yhteisön kanssa. Pidimme Krsitiina Tattarin kanssa keskustelutilaisuuden Luontotalo Arkissa geokätköilystä. Teimme kyseisenä päivänä museossa ennätyksen yli 800 kävijää päivän aikana.

5.8.2014 Geokätköily-päivä, Kirjurinluodossa, LapCI ry ja Satakunta KLT, kuulovammaisten lapsiperheille kokopäivä tapahtuma.

8.9.2015 Geokätköilyn teoriaa ja käytännön kokeilua, Porin seudun Keliakiayhdistys ry:lle.      

21.11.2015 Hattulan kirjastossa "Geokätköilyn ja pelillisyyden hyödyntäminen liikuntamotivaatiota kasvattavana toimintana nuorisolle http://www.slideshare.net/1054778800/geokatkoilyn-ja-pelillisyyden-hyodyntaminen-liikuntamotivaatiota-kasvattamisessa

10.5.2016 Geokätköilyä ja harjoituksia, Porin Keliakiayhdistys ry.

6.4.- 18.5.2016 Geokätköilyä - välineitä opetukseen ja matkailuun -kurssi,Porin kansalaisopistolla (13 tuntia)

TULEVIA GEOKÄTKÖILY KOULUTUKSIA, TAPAHTUMIA JA TOTEUTUKSIA

 

4.4.-18.5.2017 Geokätköilyä, matkailu ja liikuntaa -kurssi, Porin kansalaisopistolla (20 tuntia)

Tiistai 4.4.2017  klo. 17:00-19:30 Käydään läpi mitä geokätköily tarkoittaa, sen historiaa ja miten sitä on sovellettu matkailussa. Käydään katsomassa ensimmäinen geokätkö Hotelli Otavan kohdalla.

Torstai 6.4.2017 klo. 18:00-19:30 Tunnilla käydään läpi geokätköilyä ja matkailua. Käydään kiertämässä Sigrid-Secret geotkätkö.

Tiistai 11.4.2017 klo. 18:00-19:30 Käydään läpi Geokätköilysanastoa ja Travel bugeja eli reissaajia. Käydään kiertämässä geokätkö Porinoita ja paikkoja Porist.

Tiistai 18.4.2017 klo. 18-19:30 Pelataan geokätköilijöille suunnattua lautapeliä KeyMaster, testataan peliä ja annetaan kommentteja.

Tiistai 25.4.2017 klo. 18:00-19:30 Käydään läpi erilaisia geokätköjä Suomessa ja maailmalla. Käydään etsimässä pari geokätköä Aittaluodon alueelta.

Tiistai 2.5.2017 klo. 18-19:30 (2 tuntia) Kerron geokätköilyn esimerkeistä matkailussa ja näytän esimerkkejä. Käydään läpi, miten geokätkötapahtuma toteutetaan. Luodaan geokätköilytapahtuma 18.5.2017 viimeiseksi kerraksi.

Tiistai 9.5.2017 klo. 18-19:00 Kerron, miten geokätköilyä voi hyödyntää liikunnan harrastamiseen. Käymme läpi geokätköilyn sisarlajeja (Bookcrossing, Exploration jne.)

Tiistai 16.5.2017 klo. 18:00-19:30 Käydään läpi geokätköilytapahtumia ja käydään läpi oman geokätköilytapahtuman järjestelyt. Käydään hakemassa muutama geokätkö.

Torstai 18.5.2017 klo. 17:00-19:30 Geokätköilytapahtuma. Todistusten jakaminen ja uusiin harrastajiin tutustuminen.

 

GEOKÄTKÖILY TYKY-PÄIVÄ alustava ohjelma (ohjelman kesto 2-4 tuntia) 

 • Sisältää geokätköilyn perusteita ja käydään läpi geokätköilyn soveltamisen mahdollisuuksia.
 • Etsitään muutama geokätkö yhdessä/ tai vaihtoehtoisesti perustetaan tiimit ja suunnitellaan geokätkösarja yhdessä. (tiimiytyimisharjoituksia)
 • Mahdollisuus järjestää tilaisuuksia Porin keskustassa/tilata ruuat/saunoa ja viettää iltaa (tästä oma pakettihinta).
 • Tyky-ohjelma voidaan järjestää haluamassanne paikassa (alk. 100€/h + matkakulut)

 

Esimerkkejä Geokätköluentojen aiheista:

 • Geokätköily osana liikuntamotivaatiota kasvattavana toimintana
 • Geokätköily osana matkailupalvelun palvelumuotoilua
 • Geokätköily ja pelillisyys työhyvinvoinnin tukemiseen
 • Pelillisyydellä ja geokätköilyllä työyhteisön kehittämiseen
 • Palvelumuotoillaan ja geokätköillään 
 • Geokätköilyn kokonaisvaltainen palvelukokemus osana matkailupalvelutarjontaa
 • Geokätköilystä luennot (1h/150€ + matkakulut)

 

Olen asiantuntija geokätköilyssä ja sen soveltamisessa opetukseen ja matkailuun. Voin toimia asiantuntijana eri hankkeissa. Olen myös innokas konseptien kehittäjä. Ota ihmeessä yhteyttä, jos haluat minut mukaan projektiisi kehittämään tai palvelumuotoilemaan jo olemassa olevaa tuotettasi tai kehitetään jotain aivan uutta.

 

Yhteyden otot: Pirita Ihamäki, GSM 040 164 6339, pirita.ihamaki@gmail.com

 

 

Geokätköilijän etiketti

Valokuvaaja Pirita Ihamäki. Geokätköä etsimässä...

Geokätköilyssä on hyvä noudattaa hyvien tapojen mukaisia normeja.

Hakiessani tai piilottaessani geokätköjä, minä

 • en aseta itseäni tai muita vaaraan.
 • noudatan lakeja ja aluetta koskevia määräyksä.
 • kunnioitan yksityisalueita ja hankin luvat tarvittaessa.
 • vältän häiriön tai yleisen huolestumisen aiheuttamista.
 • minimoin itseni ja muiden vaikutuksen luontoon.
 • otan toiset huomioon
 • suojelen geokätköjen koskemattomuutta.

Kyseisen etiketti löytyy englanninkielisenä http://www.geocreed.info/